Aflatoksin
Aflatoksin adalah kumpulan mikotoksin yan terbentuk secara semulajadi daripada kulat yang tertentu sahaja terutama sekali Aspergillus flavus dan Asperigillus parasiticus.
Bagaimana makanana boleh dicemari Aflatoksin?
Keadaan yang boleh menyebabakan makanan dicemari Alatoksin ialah:
• Makanan yang terdedah kepada kelembapan persekitaran yang tinggi dalam tempoh masa yang panjang.
• Keadaan penyimpanan makanan yang dilonggokan atau disimpan dalam kuantiti yang banyak boleh menghalang pengaliran udara yang baik.
Apakah kumpulan makanan yang biasa dicemari aflatoksin?
• Kekacang dan hasilannya- kacang tanaha, pistachio, mentega kacang, badam.
• Bijirin dan hasilannya- jagung, beras, gandum, sekoi, minyak kacang soya, minyak jagung, minyak biji matahari.
• Rempah ratus-cili, lada hitam, kunyit, halia dan ketumbar.
Kesan kepada kesihatan
Pendedahan terhadap aflatoksin pada aras yang tinggi dan berpanjangan berkemungkinan boleh menyebabkan barah hati dan keracunan makanan (aflatoksikosis).
Sumber: Risalah Kementerian Kesihatan Malaysia (Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan, Mac 2007)
No comments:
Post a Comment