Monday, February 22, 2010

Fahami label makanan dan kepentingannya


Sumber: Brosur, Seksyen Standard, Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan. Kementerian Kesihatan Malaysia.

Senarai makanan ynag memerlukan penandaan tarikh


• Biskut, roti.

• Makanan berkaling untuk bayi dan kanak-kanak.

• Makanan yang berasaskan bijirin untuk bayi dan kanak-kanak.

• Coklat, coklat putih dan coklat susu.

• Krim kelapa, santan kelapa, pes kelapa, serbuk krim kelapa dan kelapa parut.

• Lemak makan dan mintak makan selain daripada marjerin dalam bekas kedap udara.

• Aditif makanan yang mempunyai tempoh penggunaan kurang dari 18 bulan.

• Rumusan bayi

• Telur cecair, kuning telur cecair, putih telur cecair, telur kering, kuning telur kering dan putih telur kering.

• Makanan tenaga rendah bagi mana-mana makanan yang memerlukan penandaan tarikh seperti yang terdapat di dalam senarai ini.

• Hasil daging dalam bekas tidak kedap udara.

• Susu dan hasil susu kecuali keju keras.

• Minuman ringan Pasteur tak berkarbonar dan minuman ringan U.H.T tak berkarbonat.

• Tambahan zat makanan atau sediaan tambahan zat makanan yang dijual sebagai manakan.

• Jus buah Pasteur.

• Mentega kacang.

• Seri kaya.

• Sos.

• Makanan bertujuang khas.


Makanan yang siap dibungkus untuk jualan mesti mempunyai label.

• Memberi maklumat tentang kandungan produk makanan.

• Membebalkan maklumat penggunaan makanan.

• Memudahkan aktiviti penguatkuasaan dan tindakan undang-undang.

Berhati-hati!

• Belilah makanan yang siap dibungkus yang berlabel.

• Telitilah apakah bahan-bahan yang terkandung di dalam produk makanan.

• Pastikan makanan tidak melewati tarikh luput.

• Baca dengan teliti dan patuhi cara penyimpanan makanan.

• Fahami cara penyediaan makanan.

• Teliti maklumat pemakanan pada label.

• Elakkan membeli makanan dengan pembungkusan yang telah rosak. (Kemek, karat atau menggelembung).


Keterangan di label makanan.

• Nama sebutan sebenat makanan. Makanan perlu dilabel dengan nama yang jelas, tepat dan tidak mengelirukan.

• Bahasan yang digunakan. Produk tempatan dilabel dalam Bahasan Malaysia. Produk yang diimport dilabel dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.

• Senarai ramuan. Ramaun yang digunakan dalam produk yang disusun mengikut berat menurun.

• Arahan penyimpanan. Perlu mengikut arahan penyimpanan yang disarankan.

• Maklumat pengeluar. Nama dan alamat pengilang/pembungkus/ejen (termasuk produk import). Maklumat produk import iaitu nama dan alamat pengimport dan negara asal.

• Akuan pemakanan. Menunjukkan nilai pemakanan produk tersebut.

• Pelabelan pemakanan. Membantu pengguna membuat perbandingan dengan kualiti pemakanan di antara satu produk dengan produk yang lain.

• Kaedah penyediaan. Perlu mengikut kaedah yang disarankan.

• Penyataan aditif makanan. Bahan-bahan tersebut adalah seperti bahan pengawet, bahan pewarna, bahan perisa, penambah perisa, antipengoksida dan kondisioner makanan.

• Penyataan mengenai kuantiti/ berat/ isipadu. Penyataan mengenai berat bersih atau isipadu bilangan minimum isi bungkusan makanan tersebut.

• Penandaan tarikh. Pastikan makanan yang dipilih tidak melepasi tarikh luput.

No comments: