Senarai makanan ynag memerlukan penandaan tarikh
• Biskut, roti.
• Makanan berkaling untuk bayi dan kanak-kanak.
• Makanan yang berasaskan bijirin untuk bayi dan kanak-kanak.
• Coklat, coklat putih dan coklat susu.
• Krim kelapa, santan kelapa, pes kelapa, serbuk krim kelapa dan kelapa parut.
• Lemak makan dan mintak makan selain daripada marjerin dalam bekas kedap udara.
• Aditif makanan yang mempunyai tempoh penggunaan kurang dari 18 bulan.
• Rumusan bayi
• Telur cecair, kuning telur cecair, putih telur cecair, telur kering, kuning telur kering dan putih telur kering.
• Makanan tenaga rendah bagi mana-mana makanan yang memerlukan penandaan tarikh seperti yang terdapat di dalam senarai ini.
• Hasil daging dalam bekas tidak kedap udara.
• Susu dan hasil susu kecuali keju keras.
• Minuman ringan Pasteur tak berkarbonar dan minuman ringan U.H.T tak berkarbonat.
• Tambahan zat makanan atau sediaan tambahan zat makanan yang dijual sebagai manakan.
• Jus buah Pasteur.
• Mentega kacang.
• Seri kaya.
• Sos.
• Makanan bertujuang khas.
Makanan yang siap dibungkus untuk jualan mesti mempunyai label.
• Memberi maklumat tentang kandungan produk makanan.
• Membebalkan maklumat penggunaan makanan.
• Memudahkan aktiviti penguatkuasaan dan tindakan undang-undang.
Berhati-hati!
• Belilah makanan yang siap dibungkus yang berlabel.
• Telitilah apakah bahan-bahan yang terkandung di dalam produk makanan.
• Pastikan makanan tidak melewati tarikh luput.
• Baca dengan teliti dan patuhi cara penyimpanan makanan.
• Fahami cara penyediaan makanan.
• Teliti maklumat pemakanan pada label.
• Elakkan membeli makanan dengan pembungkusan yang telah rosak. (Kemek, karat atau menggelembung).
Keterangan di label makanan.
• Nama sebutan sebenat makanan. Makanan perlu dilabel dengan nama yang jelas, tepat dan tidak mengelirukan.
• Bahasan yang digunakan. Produk tempatan dilabel dalam Bahasan Malaysia. Produk yang diimport dilabel dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.
• Senarai ramuan. Ramaun yang digunakan dalam produk yang disusun mengikut berat menurun.
• Arahan penyimpanan. Perlu mengikut arahan penyimpanan yang disarankan.
• Maklumat pengeluar. Nama dan alamat pengilang/pembungkus/ejen (termasuk produk import). Maklumat produk import iaitu nama dan alamat pengimport dan negara asal.
• Akuan pemakanan. Menunjukkan nilai pemakanan produk tersebut.
• Pelabelan pemakanan. Membantu pengguna membuat perbandingan dengan kualiti pemakanan di antara satu produk dengan produk yang lain.
• Kaedah penyediaan. Perlu mengikut kaedah yang disarankan.
• Penyataan aditif makanan. Bahan-bahan tersebut adalah seperti bahan pengawet, bahan pewarna, bahan perisa, penambah perisa, antipengoksida dan kondisioner makanan.
• Penyataan mengenai kuantiti/ berat/ isipadu. Penyataan mengenai berat bersih atau isipadu bilangan minimum isi bungkusan makanan tersebut.
• Penandaan tarikh. Pastikan makanan yang dipilih tidak melepasi tarikh luput.
No comments:
Post a Comment