Thursday, April 14, 2011

Gula


pic: google

Apa itu Gula

Gula adalah sejenis bahan yang memberi rasa manis pada makanan. Gula akan memberi sumber tenaga segera kepada badan kerana ianya mengandungi 99.9% karbohidrat dan setiap gram membekalkan 4 kalori tenaga. Kalori ini akan disimpan sebagai lemak jika tidak digunakan.

Adakah badan kira perlukan GULA?

TIDAK PERLU LANGSUNG!!
Ini kerana semua keperluan khasiat tubuh diperolehi daripada proses pemecahan makanan karbohidrat di dalam badan. Ini bermakna kita tidak perlu mengambil walaupun sesudu gula putih mahupun perang sebagai tambahan dalam makanan. Pengambilan gula secara berlebihan akan memudaratkan kesihatan.

Dimana Terdapatnya Gula?
Secara Semulajadi
  • Buah-buahan, sayur-sayuran berkanji, susu dan hasil tenusu
Secara tersembunyi
  • Makanan yang diproses, kuih-muih tradisional, minuman bergas atau kordial, iaskrim, manisan dan madu.
Jangan Terpedaya!!

Gula turut diberi nama lan pada label makanan dan minuman seperti Sukrosa, Glukosa, Dekstrosa, Maltosa, Fruktosa, Sirap Jagung dan Sirap Pekat.

Keperluan Gula Dalam Sehari

Keperluan gula adalah dalam lingkungan 10 sudu teh (50gram) termasuk gula ditambah atau tersembunyi

Kesan Pengambilan Gula Berlebihan akan mengakibatkan:

lebihan berat badan dan obesiti (kegemukan). Ini akan meningkatkan risiko:
  • Diabeters
  • Penyakit Jantung
  • Stroke
  • Pereputan gigi (karies gigi)
  • Kanak-kanak menjadi terlalu aktif (Hyperaktif)

No comments: